– Å starte som lærling i en kantine der det ble servert en full buffet hver dag, gjorde at jeg lærte veldig mye, veldig fort, forklarer Junus om den første tiden som lærling.
En egen spillestil
Kunnskapen som Junus tilegnet seg, og evnen til å beholde roen i et hektisk spill, ble lagt merke til av kjøkkensjefen:
– Som lærling, sendte sjefen meg til en lærlingkonkurranse sammen med en kollega. Der måtte vi forberede en treretters meny og konkurrerte mot lærlinger fra andre restauranter i Bergen.
Junus og hans kollega gjorde det veldig bra, og kunne dra hjem med en solid andreplass i konkurransen. Dermed kvalifiserte de seg for en nasjonal konkurranse i Stavanger. Her måtte de også lage en treretters meny, men tok med noe annet enn en pokal hjem:
– Det var så utrolig mange dyktige mennesker der, og jeg lærte enormt mye av å delta. Jeg ble overrasket over at deltakerne ikke hadde jobbet som kokk hele livet, men var lærlinger som meg. Å kunne anrette en tallerken var nytt for meg, og en erfaring jeg tok med tilbake til kjøkkenet i Bergen, sier Junus.
Rollebytte
– Min første tanke da jeg fikk fagbrevet, var at jeg ønsket å fortsette i Søtt+Salt, men nå ville jeg prøve meg innen catering, forklarer kokken.
Junus holdt seg dermed i samme divisjon, men gikk nå inn i en ankerrolle på kjøkkenet:
– Jeg er veldig glad i å kutte opp grønnsaker, og jeg ville lære mer om hvordan de forbereder mat til catering. Jeg hadde også hørt at miljøet innen catering er veldig bra, og det stemmer, for jeg er fortsatt venner med mange av dem jeg jobbet med der, sier Junus.
Samtidig som Søtt+Salt catering fikk en ny og viktig ressurs, vokste lunsjtilbudet i Kronstadparken. Da det hadde blitt såpass stort at det trengte en person som kunne bidra på alle områder, var det én mann som var åpenbar i rollen: Junus ble hentet inn til kjøkkenet på Gartneriet.